Gideon Borko

Vårens kalvningssäsong står inför dörren och det är bra att börja förbereda sig

Kalvningssäsongen är som ni alla vet en väldigt viktig tid på året.

Det är starten på en ny generation av kalvar, och det är väldigt viktigt att vara så förberedd man kan vara. Som vårt första blogginlägg hade vi tänkt att nämna en del produkter från vårt sortiment som kan passa bra till den här tiden. Vi har fyra olika sorters kalvförlösare från Kerbl, välj den som passar för din kalvning. 

Dem alla är gjorda av aluminium och har snabbkoppling till rep, alla dessa modeller kan flyttas 360 ° runt röret vilket ger flexibilitet. Dessa produkter hittar ni inne på kategorin Kalvning. Kalvningssäsongen en kritisk tid för din gård. Genom att vara förberedd, vara observant och ge korrekt omvårdnad kan du säkerställa en lyckad kalvningssäsong och en hälsosam och produktiv besättning. 

Vi har produkter, både i form av pasta samt bolus för att minska risken för kalvförlamning eller även kallat mjölkfeber vilket är vanligt bland mjölkkor. På grund av att det är en sjukdom som har en del allvarliga symptom kan det vara viktigt att veta hur man kan motverka det här. Kolla gärna på vårt Recovin sortiment samt bolusar från Kerbl. Något som kan vara bra att ge till sin ko direkt efter kalvning är Laktastart. Det är ett koncentrat som man späder ut med vatten, det innehåller elektrolyter, vitaminer, organiskt bundna spårämnen och energikällor för att kompensera för kossans förluster under kalvning. Det är väldigt lätt att dosera laktastart, en enkel dosering består av en flaska alltså 200ml blandas ut med 20-30liter ljummet vatten.

Efter kalvningen kan det hända att era kor kan ha nedsatt näringsbalans/ energibrist. Det man kan använda till sina mjölkkor för att motverka det här är Recovin ketos pasta vilket innehåller det blodsockerhöjande ämnet propylenglykol och essentiella vitaminer, mikromineraler och aminosyror.